Blindensolstredet 6

 

Galleri Amare har hatt stor glede av å kunne invitere kunstnere til bo- og arbeidsopphold i museumsbydelen Gamle Stavanger. Boligen er ny-restaurert i høy standard. Selv om grunnflaten ikke er mer enn vel 35 kvm, så har den stue, kjøkken, rommelig bad og et lite loft med to doble soverom.

Huset ble kjøpt høsten 1998 og var et av Stavangers minste hus. Kommunen sto som selger, og siden det var i svært dårlig stand, hadde det en lav takst. Stavanger Aftenblad hadde helsides reportasje fra visningen, og banken fortalte om rekordinteresse med over 100 registrerte budgivere. Likevel ga vi oss ikke før huset var vårt.

Så begynte restaureringsplanleggingen. Siden huset – med adresse Blidensolstredet 6 – var en del av byens berømte museumsbydel Gamle Stavanger, måtte vi hele tiden forholde oss til både byantikvar og byggesakssjef. Dette samarbeidet var hele tiden utmerket.

Skorsteinen var forsvunnet mens huset var i kommunens eie. Den ville vi gjenreise med gammel murstein. Inngangsdøren hadde råtne felt og var i så dårlig forfatning at den var boltret på innsiden. Kun bakdøren kunne benyttes. Men vi kunne ikke lage ny isolert hoveddør i nøyaktig samme stil – nei, de gamle materialer måtte brukes. Restaureringsoppdraget havnet på Kvitsøy – en ung norgesmester i snekkerfag gjorde en god jobb.

Huset hadde også toalett og dusj i utbygg. En måtte gå ut for å komme dit – og forfatningen var så elendig at en helst var fristet til å la være…

Baderommet ble totalrenovert med nytt snekkerbygget baderomsmøblement, dusjkabinett, vaskemaskin og tørketrommel. Gulvet fikk varmekabler og skiferfliser – og tilbygget ble innlemmet i huset slik at en slapp å gå utendørs.

Som baderomsmøblementet ble også kjøkkenet spesiallaget i Suldal. Kjøleskap, mikrobølgeovn, kokeplater og oppvaskmaskin ble innebygget. Her er også innstallert en liten vedovn.

Tomten fulgte ikke med i kjøpet. Men kommunens folk var også her positive. De målte den opp og lot oss få kjøpe den til en grei pris. Vi satte derfor opp nytt gjerde i nøyaktig samme stil som originalen, men med impregnerte bord under hvitmalingen.

Huset er så lite at det var umulig å finne plass til hageredskap, sykkel osv. Derfor hadde vi byantikvaren med oss på å undersøke muligheten for å bygge en bod. Hun fant sted, og både hun, Foreningen Gamle Stavanger og byggesakssjefen i kommunen godkjente tegninger. Her har det vært fin anledning for kunstnere å arbeide. Boden har varmekabler i gulvet, som er kledd med fliser. Det er godt overlys med utluftning.

Som det går fram av bildene, har vi hatt hagearkitekt i sving for å finne løsninger for hagen. Vi hadde også snekker til å lage hagemøbler etter våre ønsker.

Etter nærmere tre år stod så eiendommen Blidensolstredet 6 ferdig til å ta imot kunstnere som ønsker seg et opphold i Stavanger. Tanken var at kunstnere da skulle hente motiv fra byen og omegn mens de bodde her i en periode.

Huset er fullt møblert med sengetøy, håndklær og ellers det meste av utstyr en måtte trenge. Det er totalforbud mot røyking innendørs i huset. Den verneverdige, tette trehusbebyggelsen må passes ekstra godt, og alle må være spesielt aktsomme med bruk av ild både innendørs og utendørs.

Kunstnerboligen har i lange perioder stått ubrukt, men det har vi ikke anledning til lenger. Nå kan hvem som helst bestille på nettet leietid. Interesserte kunstnere kan ta kontakt med galleriet for å få bestillingslenken.